Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Daně a účetnictví  |  09.05.2023 13:45:26

Daň z nemovitosti se blíží. Kam vám dorazí údaje k zaplacení?

Finanční správa v těchto dnech rozesílá informace k dani z nemovitých věcí. Zatímco dříve byla standardem složenka, je tato forma nyní na ústupu. Kde hledat údaje pro zaplacení a jaký je nejzazší termín pro jejich obdržení?

Pokud patříte mezi poplatníky, kterým byla ze zákona začátkem roku 2023 zřízena datová schránka, informace pro placení daně na rok 2023 vám již nejspíše byly zaslány jejím prostřednictvím. „Pozor, v tomto případě je jedno, zda je schránka zřízena pro podnikatele či fyzickou osobu. Typ datové schránky není rozlišován,“ upozorňuje Jana Melicharová, daňová poradkyně ze společnosti KODAP. Takto zaslané informace jsou shodné s těmi na poštovních poukázkách, včetně QR kódu pro rychlé uhrazení daně.

Jestli jste si v minulosti zažádali o zasílání těchto údajů do e-mailové schránky, potřebné informace vám dorazí tam. V případě, že pro placení daně využíváte SIPO, úhrada proběhne standardně v souladu s podmínkami České pošty. Poplatníci využívající portál MOJE DANĚ naleznou potřebné údaje v sekci „Nastavení a informace o subjektu“.

Informace pro placení daně zasílané prostřednictvím datové schránky, e-mailu či portálu MOJE DANĚ by měly být poplatníkům v těchto dnech již doručeny.

Složenka nově za poplatek

Pokud se vás žádný z výše uvedených způsobů doručení netýká, obdržíte potřebné informace ve formě poštovní poukázky A. „Ty jsou rozesílány postupně a nejpozději by měly do poštovních schránek dorazit 25. května. V případě, že ani k tomuto datu složenku neobdržíte, je vhodné kontaktovat územní pracoviště místně příslušného finančního úřadu, případně prověřit, zda nemohla být informace o úhradě doručena jiným způsobem,“ říká Jana Melicharová ze společnosti KODAP. Poplatníkům, kteří vlastní nemovité věci v územní působnosti více krajů nebo platí daň vyšší než 5000 , bude doručen odpovídající počet složenek.

Složenek se také týká další letošní novinka. Nově již nejsou zasílány bezplatné daňové složenky, ale pouze poštovní poukázky typu A. Poplatníka, který daň hradí jejich prostřednictvím, tak čeká povinnost uhradit související poplatek přinejmenším 52 korun. Snazší a levnější je tak například bezhotovostní převod z bankovního účtu prostřednictvím uvedeného QR kódu.

Do kdy daň uhradit?

Nepřesáhne-li výše daně 5000 , je celá částka daně splatná do 31. května. V případě, že je daň vyšší, může jí poplatník buď uhradit do 31. května naráz nebo ve dvou splátkách do 31. května a do 30. listopadu (v případě podnikatelů v zemědělství do 31. srpna a 30. listopadu).



K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






?

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688